BİTKİSEL ATIK YAĞLAR:
19.04.2005 tarihli ve 25791 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği, 06.06.2015 tarihli ve 29378 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılmış ve yeni yönetmelik yürürlüğe girmiştir.
Yönetmeliğin amacı; bitkisel atık yağların oluşumundan bertarafına kadar çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanması, yönetiminde gerekli teknik ve idari standartların oluşturulması ve buna yönelik prensip, politika ve programların belirlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Genel ilkeler
MADDE 5 – (1) Bitkisel atık yağların yönetimine ilişkin ilkeler şunlardır:
a) Bitkisel atık yağların ithalatı yasaktır. İhracatı ve transit geçişiyle ilgili kurallar Atık Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine tabidir.
b) Bitkisel atık yağların kaynakta azaltımı, ayrı toplanması ve geri kazanımı esastır. Geri kazanıma uygun olmayan bitkisel atık yağlar bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda bertaraf edilir.
c) Bitkisel atık yağlar ile bu yağların işlenmesi sonucu oluşan atıkların çevreye zarar verecek şekilde depolanması, taşınması, doğrudan veya dolaylı olarak yüzey suları ile yeraltı suyuna, denize, kanalizasyona, drenaj sistemi ile toprağa verilmesi ve mevcut düzenlemelerle belirlenen sınır değerleri aşarak hava kirliliğine neden olacak şekilde yakılması yasaktır.
ç) Bitkisel atık yağların doğrudan veya dolaylı olarak yemeklik yağlara ve ham yağlara karıştırılması yasaktır.
d) Bitkisel atık yağların kaynakta ayrı toplanması ve uygun olarak depolanması esastır.
e) Bitkisel atık yağ üreten kurum, kuruluş veya işletmeler, bu yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdürler.
f) Boşaltılmış olan toplama kapları, tank ve konteynerlerin geri kazanım tesislerinde veya bitkisel atık yağ ara depolama tesislerinde temizlenmesi esastır.
g) Bitkisel atık yağlar, çevre lisanslı geri kazanım tesisleri ile bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri tarafından toplanır. Bunun dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından bitkisel atık yağlar toplanamaz.
ğ) Bitkisel atık yağlar ilgili teknik düzenlemelere uygun olarak sadece biyodizel ve biyogaz üretiminde kullanılabilir.
h) Bu maddenin (e) bendi kapsamındaki bitkisel atık yağ üreticileri, geri kazanım veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yaptıkları sözleşmenin ihlalinden kaynaklanacak uyuşmazlıkları ilgili il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür.
ı) Başka bir kurum veya kuruluşun bünyesinde yemek hizmeti veren işletmelerden kaynaklanacak bitkisel atık yağlar için yemek hizmetini veren işletme, bitkisel atık yağ üreticisi olarak değerlendirilir.
i) Bitkisel atık yağların yarattığı çevresel kirlenme ve bozulmadan doğan zararlardan dolayı, bitkisel yağ üreticileri, toplayıcıları, taşıyıcıları, geri kazanım ve bertarafçıları müteselsilen sorumludur. Sorumluların bu faaliyetler sonucu meydana gelen zararlardan dolayı genel hükümlere göre tazminat sorumluluğu saklıdır.
j) Bitkisel atık yağların yönetiminden kaynaklanan her türlü çevresel zararın giderilmesi için yapılan harcamalar 2872 sayılı Çevre Kanununca kirleten öder prensibine göre atıkların yönetiminden sorumlu olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından karşılanır. Bitkisel atık yağların yönetiminden sorumlu kişilerin çevresel zararı durdurmak, gidermek ve azaltmak için gerekli önlemi almaması veya bu önlemlerin yetkili makamlarca doğrudan alınması nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan gerekli harcamalar 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre bitkisel atık yağların yönetiminden sorumlu olanlardan tahsil edilir.
Mezkür yönetmelik ile Bakanlık merkez teşkilatı, İl Müdürlükleri, Belediyeler, Yemeklik bitkisel atık yağ üreticileri, Bitkisel atık yağ üreticileri, Bitkisel atık yağ geri kazanım tesisi işletmecileri, Bitkisel atık yağ ara depolama tesislerinin görev ve yetkileri ayrı ayrı düzenlenmiştir.
Bitkisel atık yağ üreticisinin/sahibinin yükümlülükleri
MADDE 10 – (1) Bitkisel atık yağ üreticileri;
a) Bitkisel atık yağları diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirmekle,
b) Konutlar hariç olmak üzere;
1) Faaliyetleri sonucu oluşan bitkisel atık yağların biriktirilmesi için sızdırmaz, iç ve dış yüzeyleri korozyona dayanıklı toplama kaplarını kullanmakla,
2) Bitkisel atık yağları lisanslı taşıyıcılarla işleme tesislerine göndermekle,
3) Bitkisel atık yağ sevkiyatında ulusal atık taşıma formu kullanmakla yükümlüdürler.
(2) 5 inci maddenin (e) bendi kapsamındaki bitkisel atık yağ üreticileri, atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayı itibariyle başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna kadar Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi uygulamalar kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlüdürler.
Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği “Bitkisel atık yağ üreticisinin/sahibinin yükümlülükleri” alt başlığı altında MADDE 10/3 : Bitkisel atık yağ sevkiyatında ulusal atık taşıma formu kullanmakla yükümlüdürler. Hükmü bulunmakta yine 5 inci maddenin (e) bendi kapsamındaki bitkisel atık yağ üreticileri (Bitkisel atık yağ üreten kurum, kuruluş veya işletmeler, bu yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya bitkisel atık yağ ara depolama tesisleri ile yıllık sözleşme yapmakla yükümlüdürler.) , atık beyan formunu bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde her yıl Ocak ayı itibariyle başlamak üzere en geç Mart ayı sonuna kadar Bakanlıkça hazırlanan çevrimiçi uygulamalar kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlüdürler hükmü gereği;
Bitkisel atık yağ üreticisinin Web tabanlı Çevre Bilgi Sistemi (TABS) Tehlikeli Atık Beyan Sistemine kaydedilme işlemlerinin tamamlanması, ardından oluşan bitkisel atık yağların yıllık beyanlarının bu şekilde sistem üzerinden yapılması gerekmektedir.
Yapılacak kayıt işlemi :
Kayıt esnasında gerekli bilgiler; Tesis yetkilisinin adı soyadı ve TC. Kimlik No, İşyeri Vergi No, İşyeri SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) No, İşyeri kuruluş tarihi (gün/ay/yıl),İşyeri tlf ve faks No, İşyerine ait e-posta (kullanıcı adı ve şifre gönderimi için), İşyeri kaşesi,
1) http://online.cevre.gov.tr internet adresinde yer alan “kayıt başlangıç” menüsünden işyerinize ait vergi numarası ile giriş yapılarak “firma” olarak sistemde kaydedilmesi (şayet işyerinizin başka şubeleri mevcut ise merkez-firma kaydınızın yapılmasının ardından diğer şubelerin firma adı altına “yeni tesis” olarak kayıt yapılması),
( Kayıt esnasında Uygulamalar kısmında “Atık Yönetim Uygulaması ve Çevre Bilgi Sisteminde Görüntülensin” sekmeleri işaretlenecektir.)
2) Kayıt sırasında oluşan “Başvuru formu” nun çıktısının alınarak ıslak imza ile imzalanıp kaşelendikten sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulması,
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce başvurunun internet ortamında onaylanmasına müteakip, kayıt sırasında belirttiğiniz e-posta adresinize gelecek kullanıcı adı ve parola ile http://online.cevre.gov.tr adresinden (01.01.2016- 31.03.2016 tarihleri arası) 2015 yılı atık beyanının yapılması, (Atık beyanları yılda bir defa, bir önceki yılın bilgilerini içerecek şekilde yapılmaktadır. Atık beyanı yapıldıktan sonra ayrıca kâğıt ortamında yazılı olarak İl Müdürlüğümüze bildirim yapılmayacaktır. Tehlikeli Atık Beyan Sistemi üzerinden yapılacak atık beyanı her yıl yapılacağından kullanıcı adı ve parolanın saklanması gerekmektedir.)
İşyerinde oluşan bitkisel atık yağların geri kazanım/ bertaraf tesislerine gönderimi esnasında kullanılacak UATF’ (Ulusal Atık Taşıma Formu) ler Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden (Bakanlık Döner Sermaye Hesap İşl. adına yatırılacak bedelin banka dekontu ile Muhasebe bölümünden) temin edilecektir.
İşyeri adına kayıtlı olacak olan seri nolu UATF’ lerin kullanımı (6 nüsha A ve C nüshalar çift) formların sol üst köşelerinde ve her 6 nüsha sonrası yazılı sayfa da bulunmaktadır.
UATF: -B- nüshası atık üreticisinde muhafaza edilecek, yılsonu atık beyanı esnasında gerekli olduğundan 3 yıl süreyle saklanması gerekmektedir.
-D- nüshası aylık olarak toplanacak ve bir üst yazı ekinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilecektir.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Yeni Mah.5307 Sok.No:3/A Akdeniz/MERSİN
Tlf: 0.324.237.27.05 / Dahili: 1124 – 1123